Volg ons op Twitter

Mobiele fabrikanten

Advertentie

Verslaafd aan de mobiele telefoon? Dat kan!

gepubliceerd op 3 maart 2016 om 13u20 door Simon


Verslaafd aan de mobiele telefoon? Dat kan!
Tegenwoordig is je smartphone je connectie tot alles en iedereen. Denk er maar eens over: in je hand heb je de toegang tot nieuws, sport, muziek, social media, berichten en natuurlijk video's. We zijn op zoveel manieren verbonden, dat we nog niet eens alle mogelijkheden volledig in beeld hebben gebracht.

Smartphones waren eigenlijk bedoelt om ons te helpen efficiënter te werken. Waar we ook waren, alle informatie was voorhanden. Maar met dergelijke toegang in handen, kan het natuurlijk ook heel makkelijk omslaan in een verslaving. Je bent haast bang om de deur uit te stappen zonder je mobiele telefoon. Je raakt misschien wel in paniek als je hem zo snel niet kan vinden. Daar moet je misschien om lachen, maar die angst is werkelijkheid. Het heeft zelfs een naam: nomophobia. Deze naam refereert primair naar de angst om je telefoon en het gemak dat deze levert, niet te kunnen gebruiken.

Die angst om afgesloten te zijn van de rest van de wereld is enorm: hoe weet je dan wat je vrienden als diner eten? Resulteert het niet meer kunnen bekijken van de vele selfies van vrienden er misschien in dat je niet meer weet hoe deze eruit zien? Grappen daargelaten: dat vertrouwen niet langer hebben kan problemen geven, en voor sommige mensen zelfs onzekerheid.

Er kunnen echter ook fysieke veranderingen optreden door het gebruik van de mobiele telefoon. Zo zijn bijvoorbeeld in de vele mobiele app stores de diverse fitness en voedingsapps erg populair. Dankzij deze apps zijn mensen veel bewuster bezig met voeding en dagelijkse beweging. Dit kan dus tot gevolg hebben dat er ook fysieke veranderingen optreden.

Aan de andere kant, teveel gebruik van de mobiele telefoon kan enorme negatieve gevolgen voor het lichaam hebben. Één van de vele studies over dit onderwerp, leert ons dat mensen die minder gezond zijn en bewegen, juist meer gebruik maken van de mobiele telefoon. Heb je wel eens gehoord van een "sms nek"? Deze naam refereert aan de zenuw- en hoofd-pijn die optreed bij een verkeerde houding met betrekking tot het telefoongebruik. De e-mail die je verstuurd? De spelletjes die je speelt? Het Whatsapp bericht dat je beantwoord? Het kan allemaal fataal zijn voor je gezondheid.

Het is natuurlijk niet de bedoeling om te gaan stoppen met het gebruik van de mobiele telefoon, dat is gekkenwerk. Het gaat er meer om dat je er bewust van bent. Het gebruik van de mobiele telefoon moet een aanvulling op je leven zijn, het moet niet je leven gaan overnemen. Althans.. daar hopen onze toekomstige robot heersers natuurlijk wel op. Heb je moeite met het wegleggen van je telefoon? Dan hebben wij hier 5 nuttige tips voor je die je helpen om te herstellen:

tip #1: creëer telefoonvrije zones
Het is waar. Er is overal een tijd en plaats voor. Ook voor het gebruik van de mobiele telefoon. Het opzetten van ruimtes en momenten waarop geen telefoon mag worden gebruikt, zoals bijvoorbeeld een maaltijd, een filmavond, in de badkamer, of tijdens een familie spel, is een geweldige manier om hiervoor te zorgen. Je telefoon is al vies genoeg van het aanraken, je hoeft dan niet ook nog te Tweeten terwijl je.. afijn. Zijn er vrienden bij je op bezoek? Zet dan een mandje neer waar ze de telefoon in kunnen stoppen. Je kan dan ook echt tijd met elkaar doorbrengen, in plaats van erover te posten.

tip #2: verander je slaap routines
Zelf gebruik ik de smartphone als een alarm klok. Terwijl dat niet zozeer een signaal is van een "mobiele verslaafde" is de functionaliteit en de toegankelijkheid van je smartphone wel iets dat je wakker kan houden gedurende de nacht. Misschien wil je nog even snel een spelletje spelen, het web afzoeken of een video kijken. Om problemen te voorkomen, is het dan ook aan te raden om de telefoon aan de andere kant van je slaapkamer te leggen. Zo ben je ook minder geneigd hem te pakken terwijl je al lekker warm in bed ligt. Een extra voordeel is, dat indien het alarm afgaat, je wel uit bed moet komen om hem uit te zetten. Je weet zo zeker dat je niet weer terug in slaap valt!

tip #3: zet je notificaties uit
Het geluid van een nieuw berichtje kan je heel vrolijk maken. Misschien heb je wel een nieuw berichtje gehad van die jongen of dat meisje dat je leuk vond. Maar het geluid en de notificaties op je scherm kunnen ook afleiden. Het is daarom slim om, als je ergens mee bezig bent, de notificaties en het geluid van je telefoon op stil te zetten. Verwacht je een belangrijk telefoontje? Zet dan alle geluiden en notificaties uit op de telefoon na. Het geeft je een hoop rust!

tip #4: neem een pauze
Sommige weekenden vragen om een complete isolatie van de rest van de wereld. Wil je praten? Schuif dan maar aan voor het avondeten? Zin om een spelletje te doen? Haal het stof van de Monopoly af en je bent er klaar voor. Je hebt niet perse een telefoon nodig om te laten weten dat je bestaat. Leg de telefoon weg, hoofd omhoog en ontdek de offline wereld.

tip #5: Apputatie
Dit klinkt misschien wat extreem, maar hey, de nood is hoog zullen we maar zeggen toch? Apps zijn bedoelt als snelkoppeling, snelle en eenvoudige toegang en simpel vermaak. Het is de oorsprong van de "oh, laat me even kijken.." gedachten die vaak in je op komt. Je kijkt naar film reviews, sport uitslagen en social media terwijl je aan het barbecueën bent. Voor je het weet brand je vlees aan - en je huis erachteraan. Apputatie is een samenvoegsel van Apps en Amputatie en wat we er eigenlijk mee bedoelen: verwijder de apps die je ook in je browser kunt gebruiken. De kans is groot dat je er een stuk minder naar kijken zal!
© 2010 - 2018 PhoneToppers | Docterskampstraat 2, 5222AM 's-Hertogenbosch